Znane i lubiane — polskie serce kuchni
Wśród Polaków nie braknie tradycjonalistów. Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, domowy rosół, który postawi na nogi każdego chorowitego, bigos znany z „Pana Tadeusza”, gołąbki, które nie odlatują, ziemniaki z surówką i oczywiście król areny. Znany wszystkim kotlet schabowy. Czymże by była kuchnia polska bez tego słynnego dania. Obcokrajowcy na pewno przyjeżdżając do Polski, chcą spróbować wszystkich tych smaczków. Jednak jak smażyć schabowe, aby były one dobre?
Panierka w kształcie Polski
Jak sprawić, aby nasza „gwiazda talerza” była zarówno złocista, jak i chrupiąca, a także soczysta i aromatyczna? Czas ich leżakowania na patelni ma tutaj bardzo duże znaczenie. Dlatego wszystkie mamy i babcie, którym kotlety te wychodzą znakomicie, wiedzą zapewne jak smażyć je, żeby smak był taki, jaki być powinien.
Start rakiety kosmiczno-kulinarnej
Przede wszystkim przed obtoczeniem rozbitych kawałków mięsa w mące, jajku i bułce tartej, należy odstawić je na całą noc do lodówki, aby mogły namaczać się w misce z mlekiem, cebulą oraz przyprawami. Dzięki temu możliwe będzie uzyskanie odpowiedniego balansu pomiędzy chrupiącą z zewnątrz panierką a soczystym środkiem. Smażenie powinno odbywać się na rozgrzanym już na patelni tłuszczu, jakim jest smalec wieprzowy. Cały proces powinien przebiegać w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Jeśli smak smalcu jest dla was odrzucający, możecie zamienić go na olej rzepakowy lub jeszcze lepiej na masło klarowane. Jak smażyć schabowe, aby nie były surowe lub z kolei odwrotnie – przesuszone? Jak już wyżej zostało napisane, istotny jest czas. Mięso należy trzymać na patelni 3 minuty z jednej strony oraz 3 minuty z drugiej. Warstwa panierki nie powinna przekraczać 2 cm. Kotlety wolno nam zdjąć z patelni, po upewnieniu się, że nie są już surowe, a wierzch ich zdążył się zarumienić. Tradycyjnym dodatkiem do tego rodzaju mięsa są oczywiście ziemniaki oraz surówka. Nie bójcie się jednak puścić wodze fantazji. Mamy nadzieję, że dzięki tym informacjom kotlet schabowy, który zagości na waszym stole, będzie ucztą dla podniebienia.